Reklama
Reklama
 České celebrity 

Největší fešák i extrémista Petr Vágner si nechal spravit hlavu

17. srpna 2019 07:23
Herec, dabér, moderátor a také nadšený sportovec Petr Vágner je muž s velkými cíli, které neváhá zdolávat i za cenu nemalého úsilí. Zatím neuskutečněným snem tohoto vysokého potetovaného sympaťáka je závod Ironman, extrémní světový triatlon jen pro silné povahy. Právě na ten se v příštím roce chystá a přípravu rozhodně nezanedbává. Na pomoc si nedávno přizval také olympionika Davida Svobodu a mentálního kouče Jana Mühlfeita, od kterých se učil, jak vyladit svůj optimální výkon.

Oblíbený moderátor primáckého TOP STARu toho v extrémních sportech zkusil už hodně. Čtyři roky třeba závodil na Spartan Race u nás i v zahraničí. V poslední době přišel na chuť půlmaratonům i maratonům a hlavně plavání. „Díky trenérovi Martinu Dvořákovi jsem objevil kouzlo triatlonu, kterému se teď dost věnuji. A cílem je Ironman, jdu si zatím!,“ říká odhodlaně Petr Vágner.

Ironman, nebo Železný muž, jak se u nás extrémnímu odvětví triatlonu přezdívá, je jednou z nejnáročnějších sportovních disciplín vůbec. Skrývá v sobě nejenom fyzickou zdatnost a sílu, jenž musí závodníci při plavání (3,86km), jízdě na kole (180,25km) a maratonském běhu (42,2km) do celkových 17 hodin zdolat. Neméně důležitou je také koncentrovanost, psychická odolnost a vytrvalost. „Na Ironmana potřebuješ hlavně hodně silnou hlavu. Popracujeme na odolnosti, to ale zvládneš. Baví Tě to, jsi nažhavený a je to pro Tebe výzva. To je výhoda,“ radí mu s úsměvem David Svoboda, olympijský vítěz z Londýna. Mentální přípravu Petr, jak sám řekl, často podceňoval, dnes už si ale její sílu uvědomuje. „Když běháte nebo děláte extrémní závody, hlava je strašně důležitá. To se už potvrdilo několikrát. Hnacím motorem tak pro mě byly moje děti, to mi dost pomáhá v krizových situacích. I proto se teď více zaměřuji také na mentální koučink,“ dodává Petr.

Právě na mentální koučink se u sympatického moderátora zaměřil i Jan Mühlfeit, který ho společně s Davidem Svobodou provedl poznáním, jak dosáhnout optimálního výkonu. „Optimální výkon podáváme v takzvaných stavech flow, kdy i přes vysokou zátěž maximálně využíváme svůj talent. A abychom byli schopni dlouhodobých výkonů i v těžkých podmínkách, a v této fázi se udrželi, je k tomu třeba mentální odolnost. Pro tu máme tři nástroje - tělo, dech a mysl. Jedna z technik, kterou jsme Petra naučili proto byla, jak správně držet tělo, aby se co nejvíc vylučoval testosteron, tedy růstový hormon, a to už v přípravě. I správný postoj, jemuž říkám postoj šampióna, jej totiž může dostat na vysněnou metu, protože nastaví jeho mysl na splnění snu,“ vysvětluje Jan Mühlfeit, mentální kouč top manažerů, olympioniků a autor mezinárodního bestselleru Pozitivní leader a spoluator populární knihy Odemykání dětského potenciálu.

Optimální výkon Petr dle svých slov podává hlavně když jej to baví. Další „fígl“ který se od obou odborníků na jejich semináři Optimální výkon aneb co dělají šampioni jinak naučil, prozradit ale nechce. „Je to moje eso v rukávu! Četl jsem i Honzovy knížky a mnoho věcí se mi z mých pracovních i sportovních zkušeností potvrdilo. Bylo jenom otázkou času, než se k němu dostanu na workshop,“ doplnil. Od extrémních závodů má sympatický moderátor na chvíli pauzu, teď plánuje odpočívat jako lodní kapitán při plavbě po Jadranu. V září jej pak už čeká Mistrovství České republiky v silničním běhu Běchovice-Praha a v říjnu maraton Praha-Dobříš. „A příští rok snad už ten Ironman,“ směje se.  

Kateřina Malá | StarOnline.cz
KOMENTÁŘE

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a společnou fotografii z dětství

Styl

Stovky tisíc lidí v Česku netuší, že mají nemoc, která hlásí příchod cukrovky

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve

1. Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

2. Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

3. Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

4. Seriálová hvězda Radim Fiala alias doktor Hanák: Praktikuji rozumný adrenalin

5. Hazard nesnáším. Někdy ale neodolám a sázím, přiznává Andrea Kalivodová